Wij focussen ons op de Executieve Functies | EF planagenda

Over ons

Wij focussen ons op de Executieve Functies

Vanuit onderwijscentrum Opnij begeleiden wij jongeren die vastlopen op school en de professionals om hen heen. Wij zoomen in op de Executieve Functies van leerlingen en zetten hen (opnieuw) in hun autonome kracht. We geloven dat ieder kind succesvol kan zijn, mits het de juiste handvatten krijgt; de leerling moet ook leren om te leren. Het versterken van de Executieve Functies is daarbij het uitgangspunt. 

Om gericht en overzichtelijk te werken aan deze denk- en gedragsvaardigheden hebben wij de EF-planagenda ontwikkeld. Het is een planner en agenda in één en is gemaakt voor en met scholieren. Zo sluit de planagenda precies aan bij hun werkwijze. De agenda is zo opgesteld dat het niet alleen de autonomie van leerlingen verstrekt, maar juist ook de ouders en school betrekt bij het proces.  

Daarnaast kregen wij vele vragen van docenten en ook ouders over hoe je concreet aan de slag kan gaan met de Executieve Functies. ‘Hoe laat je jongeren hun zwakkere vaardigheden versterken?’ Het werkboek; Train je slim met EF,  is hierop het antwoord. Deze is gemaakt voor jongeren. Door het werkboek te maken werkt een leerling aan zijn of haar Executieve Functies. 

Bovendien helpen wij mentoren en docenten bij de zoektocht naar een nieuwe positieve benadering om de leerling zo goed mogelijk te helpen bij de ontwikkeling van hun executieve functies. Van plannend organiseren tot emotieregulatie. Op maat uiteraard.

Dit alles omdat we allemaal hetzelfde doel hebben: De leerling (opnieuw) succes te laten ervaren op school.

“Voor het eerst heb ik overzicht gekregen wat ik allemaal moet doen in  de week. Daardoor lukt het mij beter om te beginnen en alles te doen. Door het afvinken maak ik dan ook alles en vergeet ik niets te doen.”

Bart

15 jaar, ADHD