Alles over Executieve Functies en hoe toe te passen
Selecteer een pagina

Executieve Functies

Wat zijn Executieve Functies?

Executieve Functies zijn vaardigheden die mensen nodig hebben om taken effectief uit te voeren en problemen op te lossen. Deze vaardigheden leren we al van jongs af aan.

Deze functies zijn aansturend en controlerend voor je hele doen en laten. Ze beïnvloeden je gedrag en je leren. Die aansturing gebeurt grotendeels onbewust. Deze Executieve Functies bepalen mede (en misschien wel vooral) het succes op school. Daarom is het belangrijk om juist aan deze functies te werken.

Executieve functies

De toepassing

Onderontwikkelde Executieve Functies vormen vaak de basis van veel gedrags- en leerproblemen. Deze zwakke functies worden opgespoord, onderzocht en versterkt met onze lesmethoden. Deze methode is vertaald naar praktische handvatten in de EF-planagenda. Jongeren worden zo zelfstandiger en nemen de regie van het leren in eigen handen. Ze worden hierdoor succesvoller op school en in het leven.

Dit zijn de 11 Executieve Functies waar we mee werken

De Executieve Functies,
ook wel uitvoerende vaardigheden genoemd, zijn onder te verdelen in denk- en gedragsvaardigheden.

Executieve functies trainen

We hebben verschillende trainingen ontwikkeld om zowel onderwijsprofessionals als leerlingen te trainen om de Executive Functies te verbeteren. Het doel van de training voor leerlingen is om ‘zwakke’ Executieve Functies van iedere leerling te versterken, zodat de leerling betere resultaten kan behalen op school.

Voorbeeld EF training voor leerlingen